İçeriğe geç

İmparator Mantarı ve Özellikleri

İmparator mantarı, Amanitaceae familyasından yenilebilen mantar türüdür. Latince adı Amanita Caesarea olan bu mantar Roma imparatorlarının favori mantarı olduğu için caesarea yani Sezar mantarı olarak da isimlendirilmiştir. Roma imparatoru Sezar’dan gelen ismi imparator mantarı olan bu mantarın Şile ve Kandıra yöresinde halk arasında bilinen ismi gelincik mantarı veya gelin mantarıdır.

Bazı bölgelerde ise yumurtaya benzemesi nedeniyle yumurta mantarı olarak adlandırılır. Gelincik mantarı adı verilmesinin nedeni beyaz bir kabuğun içinde gelini andırmasıdır. Göksu Vadisi yöresinde ise Sarı göbelek olarak adlandırılır.

İmparator mantarı, turuncu şapkalı ve beyaz sporlu bir mantardır. Tadı keskindir ancak oldukça lezzetlidir.

İmparator mantarı özellikleri

İmparator mantarı 5 – 15 cm. çapında, şapkası huni biçiminde olan, turuncu ve kırmızı tonlarına yakın renkte, yenilebilir bir mantar türüdür. Kırmızı renginden dolayı doğada kolay fark edilir. Yetişkin olmayan imparator mantarı beyaz bir kesenin içinde yumurtayı andıran şekilde bulunur. Toplandıktan sonra da büyümeye devam eder. Toplandıktan sonra kesesinin açtığını gözlemleyebilirsiniz.

gelincik mantarı

İmparator mantarı, protein ve kalori açısından düşük değerli ancak su oranları yüksek bir mantardır. İmparator mantarı tıpkı kuzu göbeği, istiridye mantarı, borazan mantarı ve şitake gibi besleyici bir türdür.

İmparator Mantarı Faydaları

İmparator mantarı, protein ve kalori açısından düşük değerli ancak su oranları yüksek bir mantardır. İmparator mantarı tıpkı kuzu göbeği mantarı, istiridye mantarı, borazan mantarı ve şitake gibi besleyici bir türdür.

İmparator mantarı, bol miktarda A, C, D vitaminleri içerir. 100 gram mantarda yaklaşık 20 – 40 kalori bulunur. Bağırsakların çalışmasında faydası olan bir besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

İmparator Mantarı Nerede Yetişir ?

Türkiye’de Göksü Vadisi, Şile ve Kandıra bölgelerinde bulunur. Kestane, meşe, ıhlamur ve az da olsa çam ormanlarında, ağaç dibinde açık alanda yetişir.

Avrupa’da da birçok ülkede toplanabilir.

Toplanma mevsimi genel olarak  İlkbaharda aylarıdır ancak nemli ve hafif yağmurlu yaz aylarında da görülebilir.

Tüm doğal mantarlar, doğada bulunan zehirli mantarlar ile karıştırılabilir. Bu sayfadaki fotoğraflar ve açıklamalar, örnek ve bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfadaki bilgileri kullanarak mantar toplamayın. Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan yabani mantarlar sadece uzmanlar tarafından toplanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir